Innovaatiot vai yrittäjyys

Näin kirjoitin jo 2010 Kouvolan kehittämisestä yrittäjien avulla:

Painotetaan yrittäjyyttä, ei innovaatioita

21.12.2010 4:00

Ihmettelen aiemmin kaupunkimme tiedottamisen tasoa. Nyt on virallinen tutkimuskin todennut asukkaiden haluavan ennen kaikkea etukäteen tietää asioista, jotta niitä pääsee sulattelemaan. Kouvolassa hankkeista ei kerrota etukäteen. Yleensä niistä luetaan lehden sivuilta, kuten matkakeskukseen valmistuvasta hotellistakin. Ja muutamaa viikkoa aiemmin kaupunginjohtaja peräänkuulutti keskustarakentamisen visioiden suunnitelmaa! Jos ei tällainen jättihanke kuulu niihin visioihin, niin mikä sitten?

Kouvolan elinkeinoelämän kehitys on menossa kovin toivorikkaasti tulevien visioiden perässä ja olemassa olevan yrittäjäympäristön kehittäminen on jätetty kaupungin perusorganisaation huoleksi. Yhdentyneessä Kouvolassa on ilmeisesti liikaa kuntien yhdentymiseen liittyviä huolia, jolloin yrittäjien huolet eivät ole päällimmäisenä.

Esimerkiksi Lahti listaa yrittäjyyden käytännön tukemisen yhdeksi keskeiseksi teemakseen ja muutenkin sen strategia näyttää paljon käytännönläheisemmältä. Ehkä heillä on jo kehittyneempi pohja tunnettuna business citynä sekä matkailukaupunkina, jossa on yliopisto-osaamistakin.

Kouvolan kaupunki ei mainitsekaan olemassa olevan, runsaasti työllistävän yrittäjyyden olemassaoloa, vaan jatkaa tulevaisuuden kehittelyä, joka sekin näyttäytyy kovin hajanaisina hankkeina meille kaupunkilaisille. On vaikeaa ymmärtää ja hyväksyä pelkkää lehteä lukemalla mihin täällä ollaan menossa.

Jos katsomme kaupungin vetämien digiviestinnän ja matkailun kehittämistä, ei arvosana ole kovin korkea. Logistiikka taas on täysin Venäjän tullien takana, eikä Kotkan-Haminan satamien yhdistymisen vaikutuksesta Kouvolaan ole kuultu sanaakaan. Innovatiiviset metsäteollisuuden kehittämisideat ovat vähissä ja pari puukerrostaloa ei muuta alueen elinkeinorakennetta. Kunhan hankerahat loppuvat, voidaan sille kokeilulle vetää piste.

Onneksi strategioissa on se hyvä puoli, että niitä voidaan muuttaa tilanteiden muuttuessa. Siispä kannatan matkailun teemaan liitettäväksi ostosmatkailuun suuntautumista. Kylpylä olisi jotain, mitä ei ole välillä Imatra-Helsinki, ja sitä hakevat venäläiset. Tässä kaupunki voisi vaikuttaa kaavoittamalla  joustavasti vaikka kauppakeskusten lähelle.

Suosittelen myös yrittäjyyden nostamista innovaatioiden sijaan, sillä innovaatio on nyt kaikkien listoilla. Paikallisiin pk-yrityksiin suunnattu hanke rahoituksen, kaavoituksen, tonttien edullisen hinnan ja työvoiman kouluttamisen linjalla toisi heti rahaa kassaan. Lahti muuten linjaa myös luomuruuan ja maaseudun olevan heille tärkeitä. Kouvolan maaseutu ja mökit kolmanneksi teemaksi, paikallisen yrittäjyyden avulla.

Kaupungin oman organisaation roolin korostamista vähennetään. Loppuu pöhötauti ja yrittäjyys saa tuulta purjeisiin.

Ps. Lumitöiden osaamiskeskuksella oli kysyntää Eurooppaa myöten.

 

Ilkka Mäkijärvi

Kouvola

 

Pitää yhä paikkansa.

Ilkka

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s