Kannattavaa vuokra-asumista 

Vuokralaisia keskustaan, huutavat kaikki. Valtuustokin lupaa lainatukea oikein korkojen kanssa. Lehden päätoimittajakin on tukemassa. Onkohan kukaan miettinyt mikä oikeasti on taloudellisesti mahdollista? No, Kouvolan tuntien tämä kuuluu samaan sarjaan kuin ratapiha-hankkeet. Rahaa menee ja veronmaksajat maksavat. Ja kovan rahan talon tapauksessa tappiota tulee pitkään eli talon eliniän.

Kaupunkien tapa piilottaa liiketoiminta tytäryhtiöiden taakse, on ollut aina ongelma ja niin se on Kouvolan Asuntojenkin tapauksessa.  Valtuutettujen loistoideat ovat tulleet aiemminkin kalliiksi tälle kaupungin konsernijohdon alaiselle yhtiölle ja niiden ideoiden maksajat löytyvät ihan kaikkialta Kouvolan alueelta – nimittäin yhtiön vuokralaisista. Kukaan ei piittaa (tai ymmärrä?) siitä, että Kouvolan Asunnot elää vuokratuloilla. Joita maksavat vuokralaiset. Tosin Kouvola eli veronmaksajat rahoittavat myös sosiaalista asumista yhtiölle. Yhtiön hallituksen kuuluu valvoa, että tuloilla hoidetaan yhtiön omaisuutta eli ensisijaisesti olemassa olevaa asuntokantaa. Usein tulee tapauksia, joissa vuokralaisten määrä vähenee ja talo on huonon kunnon vuoksi paras purkaa. Samalla yhtiön tulos pitkässä juoksussa paranee ja rahaa voidaan sijoittaa muiden talojen parantamisprojekteihin. Yhdistyneen Kouvolan alueelta perityn asuntokannan arvo ei todellakaan vastaa arvoltaan kovinkaan mittavaa lainakantaa, kuten myös valtuuston pitäisi ymmärtää. Silti ollaan myöntämässä lisää lainaa hankkeeseen, jonka rahoitus ja hallittavuus on vähintäänkin epävarma. Kyllä rakennusyhtiöt osaavat laskea mikä kannattaa ja siksi nostureita ei juuri näy Kouvolassa.

Jos pohditaan miten Lasipalatsin taloon saadaan kannattava vuokra-asunto on lähdettävä Kouvolan vuokratasosta. Pikainen tarkasteluni vuokratarjonnasta osoittaa, että tarjolla on vuokra-asuntoja keskustasta noin 10€/m2 hintaan. Uudesta voisi pyytää hieman enemmän, mutta miten sen saisi lainarahalla kannattavaksi? Yhtiön perusajatus kannattaa pitää mielessä. Kun kustannukset ovat nousseet, tarvitaan varmasti yli 20€/m2 vuokraa, jotta rahoitus toimisi edes välttävästi. Käsi ylös, kuka haluaa maksaa esim 50m2 asunnosta yli 1000€/kk?  Helsingissä ehkä menisi.

Manskille rakentaminen on varmasti mannaa Kouvolan liike-elämälle ja poliittisesti kaupungin elävöittämishankkeille. Lasipalatsin talohanke olisi siihen mieluisa lisä. Jos miettii tulevaa taloyhtiötä, jossa Kouvolan Asunnoilla ei lisäksi tule olemaan määräysvaltaa, on mielenkiintoista pohtia myös Manskin kattamishanketta vuodelta 2015. Lasikaton maksajia tulevat olemaan viereiset taloyhtiöt. 

Ilkka Mäkijärvi, Valkeala

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s