Kaakkois-Suomen näkymät

Kaakkois-Suomesta puuttuu paljon sodan vuoksi

Olemme täällä Kaakkois-Suomessa melkoisen vaikeassa tilanteessa Venäjän sodan ja siihen liittyvien rajoitusten vuoksi. Miten kansanedustajamme, joita toivottavasti saamme alueeltamme, tulevat ajamaan Kaakon asiaa? Miten menetyksiä saadaan kompensoitua?

Kun kansallinen Finnair kertoo menettävänsä valtavan määrän tuloja suorien Aasian lentoyhteyksien kadottua sodan vuoksi, se saa tukea satoja miljoonia hybridilainojen muodossa. Lentoyhtiölle on elinehto, kertoo ministeri. Rajat tilille ja äkkiä.

Kaakkois-Suomikin sai oman työryhmänsä ja jopa 67 eri tahoa kaakosta lähetti näkemyksensä Työ ja Elikeinoministeriölle. Loppuraporttikin löytyy (TEM046:00/2022).

”Itäisen Suomen elinvoimaa lisäävien toimien tavoitteena on koko Suomen elinvoimasta

ja kilpailukyvystä huolehtiminen. Alueiden hyvinvointi voi perustua kestävällä tavalla vain alueen omiin vahvuuksiin ja niiden pohjalta syntyvään positiiviseen kierteeseen. Tukemalla alueen omia vahvuuksia mahdollistetaan myös järkevä erikoistuminen ja korkean jalostusasteen, omavaraisuuteen perustuvien ja vihreää siirtymää tukevien elinkeino-, koulutus- ja tutkimusekosysteemien syntyminen..”

Hienoa tekstiä. Kuinka moni kansanedustajamme on asiaan perehtynyt ja pyrkinyt käynnistämään ”positiivista kierrettä” alueellamme?

”Osassa lausunnoissa tuodaan esiin, että valtiovallan on katkaistava itäistä Suomea uhkaava kurjistumisen kierre ja luotava alueen asukkaille ja yrityksille tulevaisuuden näkymiä. Itäinen Suomi ei saa kuihtua asumattomaksi reuna-alueeksi”. Kaikki täällä eivät siis näe Venäjän kaupan, rataliikenteen hiljenemisen ja turismin puuttumista ongelmana?

15 tietä ei ainakaan mainita tärkeänä väylänä tavaran liikuttamiseksi. Potilaathan eivät ole tärkeitä ”positiivisen kierteen synnyttäjiä”.

Työryhmä esitti yhteensä 16,8 M€ tukirahoja eri asioiden kehittämiseen, joista isoin 12 M€ EU aluekehitysrahoja. Kuka osaa maakunnissa koordinoida ja hakea näitä rahoja? Onko haettu? Ainakin Kinno on ollut aina hyvin hiljaa kaikista rahoista, joita yritykset tarvitsisivat mutta eivät osaa hakea.

” Kun ei voi kertoa yhdelle yritykselle, koska sitten toiset jäävät huonompaan asemaan”, kuuluu perustelu.

Onko kaikilla uusilla ehdokkailla näkemyksiä asiasta?

Äänestäjä kysyy.

Advertisement

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s